Gå direkt till innehåll
Precis som all annan teknik måste din solcellsanläggning inspekteras och underhållas för att prestera optimalt och vara säker att använda. Ett tips är att välja en leverantör som erbjuder serviceavtal.
Precis som all annan teknik måste din solcellsanläggning inspekteras och underhållas för att prestera optimalt och vara säker att använda. Ett tips är att välja en leverantör som erbjuder serviceavtal.

Blogginlägg -

Checklista: Hur väljer du rätt solcellsinstallatör?

En felaktigt utförd solcellsinstallation kan få allvarliga ekonomiska och mänskliga konsekvenser. Flera bränder under de senaste åren, varav ett antal fabriksbränder, har kunnat härledas till undermåligt installerade solcellsanläggningar. Det är ett uppenbart problem att oseriösa aktörer försöker göra snabba pengar på en het marknad.

När dina solcellspaneler väl är på plats ska du kunna lita på att de kan prestera i din verksamhet i dagar, månader och år. De ska utstå väder och vind och kunna producera i ur och skur. Men på den punkten är det inte alla leverantörer som klarar av att leverera. Så snart de sista muttrarna är åtskruvade och dina nya paneler glittrar vackert i solen lämnar de dig i sticket. Vad kan du göra för att hitta en leverantör du kan lita på? Vi har satt ihop en checklista.
  1. Välj en etablerad utförare. Ta reda på hur länge leverantören har verkat i solcellsbranschen och be om referenser från tidigare kunder. Du bör kunna be om exempel på genomförda projekt och få ta del av andra kunders omdömen.
  2. Be om garantier. Ingen seriös aktör utför en solcellsinstallation och betraktar arbetet som slutgiltigt. Det finns alltid saker som kan gå fel eller behöver justeras efteråt. Kolla därför vilka garantier leverantören erbjuder. Du ska kunna få tydliga garantivillkor som täcker både installation och produktion.
  3. Kolla nivån på service och underhåll. Precis som med all annan teknik måste din solcellsanläggning servas och underhållas för att fungera optimalt och säkert. Välj en leverantör som erbjuder serviceavtal med regelbundna inspektioner och reparationer.
  4. Begär ett grundligt förarbete. Leverantören bör komma ut och göra platsbesök för att diskutera och bedöma vilka behov du har i din verksamhet. En seriös leverantör är lyhörd för dina frågor och farhågor och skräddarsyr lösningen baserat på noggranna förberedelser och kalkyler.
  5. Välj en lokal utförare. Leverantören behöver vara väl förtrogen med de lokala förutsättningarna för din verksamhet. Det är viktigt att ta hänsyn till faktorer som klimat, fastighetens egenskaper och de regler och standarder som gäller lokalt.
  6. Välj en auktoriserad utförare. Den du anlitar för att installera en solcellsanläggning måste vara registrerad hos Elsäkerhetsverket. Det finns tyvärr många exempel på utförare som varken är godkända eller kunniga nog att utföra elinstallationsarbeten. Det kan naturligtvis få mycket allvarliga konsekvenser.
  7. Titta inte enbart på priset. Det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet, men om det innebär en kompromiss med kvaliteten är det inte värt det. Stirra dig inte blind på prislappen. I längden kan det bli mycket dyrare än du tänkt dig.
  8. Bedöm leverantörens miljöåtagande. Miljön och klimatet är en vanlig anledning till att många går över till solceller. Försök bilda dig en uppfattning om den som levererar dina solceller: Har företaget ett genomtänkt och genuint miljöåtagande eller handlar det om att tjäna snabba pengar?
  9. Var noga med lagstiftning och standarder. Med tanke på riskerna med en felaktigt utförd solcellsinstallation behöver du vara säker på att leverantören följer alla lagar och standarder, hela vägen från bygglov till installation och underhåll.
  10. Välj en leverantör med kundfokus. En seriös leverantör är lätt att komma i kontakt med när du behöver. Det gäller såväl före som efter installationen.

Teckna ett serviceavtal för solceller med bemt AB

För oss på bemt AB är kvaliteten inte förhandlingsbar. Det har den aldrig varit. Och precis som all annan teknik måste din solcellsanläggning inspekteras och underhållas för att prestera optimalt och vara säker att använda.

Med ett serviceavtal hos oss får du en livförsäkring för din investering. Varje år kommer vi ut och inspekterar din solcellsanläggning. Vi utför service och underhåll som säkerställer att du får ut så mycket som möjligt av solen som energikälla. Samtidigt kontrollerar vi att anläggningen uppfyller alla säkerhetskrav och standarder.

På bemt AB är vi stolta över att inte vara en engångsleverantör – vi vill vara din långsiktiga solcellspartner som du kan lita på, år ut och år in.

Det här ingår när du tecknar ett serviceavtal med oss

Hör av dig till din kontaktperson hos oss så pratar vi mer

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Michael Brannefalk

Michael Brannefalk

Presskontakt VD

Relaterat innehåll